En reell utskiftning på Stortinget er fullt mulig

Ingen er garantert plass på Stortinget. Man blir enten valgt eller ikke valgt, og det er helt opp til innbyggerne.

I nasjonale nyheter kan vi iblant lese om stortingspolitikere som «trekker seg» eller «gir seg». Nå nylig gjeldt det en stortingsrepresentant fra Rogaland som sier at han «gir seg på Stortinget i 2025». Å si dette er å ta for gitt at man blir valgt inn på Stortinget dersom man av partiet innstilles til gjenvalg.

Tar det for gitt

Det man kan være helt sikker på er at partiene på Stortinget som går for å være store i dag ikke vil ha noe problem med å fylle de ledige plassene på partilistene deres når noen «gir seg» med andre kandidater de tar for gitt vil bli valgt. Men den tilliten behøver ikke innbyggerne velge å gi dem.

Alarmerende

Når en stortingspolitiker som «trekker seg» i tillegg sier at han er «flau over å være stortingspolitiker» på grunn av alle krisene i politikken den siste tiden, så er det alarmerende. Man kan sikkert være flau over ens parti, men tilliten man har fått av innbyggerne ved å bli valgt til å representere dem i nasjonalforsamlingen skal man alltid være ydmyk over.

Hvorfor stemme på de samme partiene igjen og igjen og dermed fortsette å få politikere som i grunn tror de er «faste ansatte» som stortingspolitikere, som om valg kan tas for gitt, når man i stedet kan stemme inn helt nye politikere som ved innbyggernes tillit virkelig ønsker å utgjøre en forskjell for landet?

Utskifting

Det er fullt mulig å kunne skifte ut «yrkespolitikere» med nye politikere som ydmyke overfor innbyggerne som har valgt dem vil gjøre Stortinget til en nasjonalforsamling å være stolt over. Det er bare å stemme Konservativt.