Norge må ut av EØS

Norge må ut av EØS

 EØS-utredningen legges nå frem, og etter det vil nok debatten handle om et eventuelt norsk EU-medlemskap. Det er en avledning.

Med EØS-avtalen er Norge dypt integrert i EU uten å være medlem. Det norske folkets to ganger nei til EU undergraves av økt overnasjonal styring igjennom EØS, der vår suverenitet avstås til ikke-folkevalgte organer.

Griper inn på alle nivå

Kommuner og fylkeskommuner er egne rettssubjekter som skal kunne ta avgjørelser på eget initiativ og ansvar, og utøve selvstyre innenfor nasjonale rammer. Men ettersom de nasjonale rammene er bundet opp i EØS-avtalen, så ser vi at direktivene, forordningene og pakkene som kommer fra EU griper inn i norsk politikk på alle nivå.

Langt mer enn en handelsavtale

Vi forbinder gjerne EØS med en form for handelsavtale med fri flyt av varer, tjenester, kapital og etableringsrett. Dette kan ha noen positive sider ved seg. Men EØS-avtalen er langt mer enn en handelsavtale. Det er en avtale som i praksis innskrenker vårt politiske handlingsrom til nærmest å bare kunne handle om særnorske bestemmer som innføring av formueskatt og eiendomsskatt, som både kveler norsk næringsliv og dobbeltbeskatter innbyggerne.

Løsningen er utmelding av EØS

I lys av EØS-utredningen vil nok den videre debatten fremover handle om et eventuelt norsk EU-medlemskap. For da vil vi jo angivelig ha innflytelse på EUs bestemmelser igjennom folkevalgte representanter i Europaparlamentet. Norge vil kanskje kunne få 10-12 representanter blant de 705. Klart, det vil jo utgjøre en viss innflytelse. Men om vi ønsker nasjonalt selvstyre, så må vi ikke avledes til å tro at EU-medlemskap veien å gå. Løsningen er utmelding av EØS. Ett år etter utmeldelse vil handelsavtalen mellom Norge og EU av 1973 gjelde. I mellomtiden kan denne avtalen moderniseres i lys av nye type varer, industriell teknologi og nye land tilknyttet EU.

Politisk forhandlingsvilje

For å komme ut av EØS-avtalen trengs det kun politisk vilje til å forhandle. Vi står ikke med luen i hånden i Brüssel helt avhengige av EØS-avtalen. Ressursene vi har er ettertraktet og EU skal ikke kunne ta dem for gitt. Ved en normal demokratisk prosess frem til beslutningspunktet, så vil vi kunne starte en dialog med EU der Norges veivalg klargjøres. Den politiske handlingsviljen begynner ved at innbyggerne ved kommende stortingsvalg velger politikere som verdsetter Norges suverenitet og selvråderett. Dette er Konservativt garantisten for.